FAQ 2. Co w sytuacji, gdy Klient zażąda wcześniejszego usunięcia swoich danych osobowych (RODO)?

Rozporządzenie RODO wprowadza prawo do zapomnienia, czyli daje właścicielowi danych osobowych możliwość żądania ich usunięcia z bazy (zgodnie z art. 17).

Automatyczne usuwanie danych osobowych następuje zgodnie z ustawieniami wprowadzonymi w menu Narzędzia >> Konfiguracja RODO (szczegóły tutaj). Ustawienia te powinny być spójne z warunkami określonymi w Twojej Polityce Bezpieczeństwa. 

Jeśli jednak Klient zażąda ich usunięcia wcześniej niż jest to określone w Twojej Polityce Bezpieczeństwa, należy skorzystać z opcji dostępnej w oknie Edycja klienta >> zakładka RODO >> "Usuń trwale dane klienta po zakończeniu rezerwacji":


Zaznaczenie tego checkboxa, spowoduje usunięcie danych (np. imienia i nazwiska) zgodnie z ustawieniami automatycznego usuwania (Konfiguracja RODO), po zakończeniu rezerwacji tego Klienta.

11 z 15 uznało to za pomocne.   




Powered by LiveZilla Customer Support Software